Gitaar onderhoud stappenplan

Gitaar onderhoud is erg belangrijk wil je nog jaren kunnen genieten van je gitaar. Alleen een stofdoek doet in dat geval echt veel te kort. Ook ben je niet klaar met alleen je gitaar snaren te vervangen. Je denkt misschien dat dit je bergen geld gaat kosten, maar dat valt wel mee. Ontdek snel welke stappen je moet maken om je gitaar in perfecte conditie te houden.

Mijn ideaalbeeld

Ik adviseer elke gitarist om minimaal 4 keer per jaar je gitaar snaren te vervangen (ongeacht de kwaliteit van de snaren). Dit wordt natuurlijk anders als je professioneel speelt. In de tijd dat ik professioneel op het podium stond verwisselde ik per optreden mijn snaren. Dit doen de meeste profs trouwens. Maar voor de hobby gitarist of de gitarist die niet (veel) optreed is 1 keer per kwartaal zeker nodig. Uiteraard mag je het vaker doen, maar dit is dan weer de gitarist met een kritisch oor. Want geloof me…. na 3 maanden klinken je snaren echt niet meer zoals ze op de eerste dag klonken.

Waarom is gitaar onderhoud essentieel?

De beste tijd om je “overige” gitaar onderhoud te plegen is als je je gitaar snaren vervangt. De snaren zijn dan helemaal van je gitaar verwijdert, waardoor je overal goed bij kunt komen. Als je gitaar speelt word je klankkast vies, er komt stof rond je stemschroeven en je vingers laten zweetzuren op fretboard en hals achter. Zelfs als je je gitaar niet bespeelt en hem in de gitaarstandaard laat vangt hij nog stof. Als je je gitaar nooit onderhoud en er wel op speelt kan het zijn dat het hout van je gitaar wordt aangetast. Kortom: gitaar onderhoud is essentieel!

Het stappenplan voor goed gitaar onderhoud

Hieronder vind je het stappenplan om je gitaar in goede conditie te houden. De grondige schoonmaak doe je tijdens het vervangen van je snaren.

  • Vervang je snaren per kwartaal
  • Dunlop 6501 gitaar reiniging kit
    De 6501 is bedoeld om de body mee schoon te maken, dit is wel alleen voor de gelakte delen van de gitaar bestemd. Dit moet dus niet op onafgewerkt hout toegepast worden.
  • Dunlop 6502 Fingerboard Care Kit onderhoudsset voor gitaar-toets
    De 6502 is bestemd voor de gitaar hals en toets. Het hout van de gitaartoets is meestal onbewerkt (niet gelakt). Indien je de toets nooit behandelt kan dit resulteren in uitdroging van het hout waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Vergeet niet de brug van de gitaar mee te nemen, deze is ook onbewerkt en dus niet gelakt.
  • Planet Waves XLR8 String Lubricant & Cleaner
    Planet Waves XLR8 is een snel en eenvoudig te gebruiken smeermiddel en cleaner voor snaren. Het verwijdert frictie zodat u weer sneller kunt spelen. Op hetzelfde moment worden tevens de snaren gereinigd, voor een langere levensduur en een verse heldere toon.

Jouw minimale uitrusting

Je minimale onderhoudsset ziet er zo uit:

  • Een extra setje gitaar snaren (indien er 1 breekt in binnen het kwartaal)
  • Een gitaar winder (makkelijk om je stemschroeven snel mee aan te draaien om zo de nieuwe snaren op spanning te krijgen. Door de inkeping kan je er ook makkelijk de pinnen uit de brug mee opheffen)
  • Wat extra plectrums (het liefst enkele diktes, zodat je kunt kijken waarmee je het lekkerst speelt)
  • Je gitaar onderhoudsset zoals hierboven beschreven.
  • Een gitaar capo voor de vele mooie capo liedjes

Ja maar…

  • Voor welke type gitaar geld welk onderhoudsproduct?
    In principe voor alle gitaren (elektrische, Spaanse en western gitaren).
  • Ik heb een goedkope gitaar, is het dan raadzaam om deze te onderhouden?
    Voor gitaren onder de e75,= adviseer ik om deze schoonmaakproducten te gebruiken

Mocht je nog vragen hebben stel deze dan hieronder.

Stel dat je  achterstallig gitaar onderhoud concludeert, druk dan op de stappenplan linkjes. Deze brengen je direct naar het juiste product.

Take care, zowel je gitaar als jijzelf 😉