Oordopjes of gehoorschade?

Niets is zo belangrijk voor een muzikant als zijn gehoor.
In dit artikel lees je alles over oordopjes, gehoorbescherming en gehoorschade!

Hoe loop je het op?

Niemand staat echt stil bij schade aan zijn gehoor, maar vele mensen lopen het op zonder dat ze het door hebben! Tegenwoordig gebruikt iedereen een mp3 speler en vaak staat die te hard. Ook bij feesten, in discotheken en op popconcerten wordt vaak de maximale geluidsbelasting overschreden.

Een mens loopt vanaf 80 db gehoorschade op. Vaak wordt er bij festivals en concerten etc. meer dan 100 db geproduceerd. Iedereen kent wel die bekende piep die je vaak achteraf hoort. Als je dit waarneemt bij jezelf dan is de grens van 80 db overschreden en draag je op dat moment bij aan je eigen gehoorschade! Dit is niet de bedoeling lijkt me….

Het is niet zo dat je dit de volgende dag aan je gehoor zult merken, maar dit is een langzaam sluipend proces. Gehoorschade is blijvend!

Hoe voorkom je het?

Er zijn meerdere manieren om gehoorschade te voorkomen. Je gaat gewoon niet meer naar de discotheken en de concerten en kijkt ze thuis op een DVD :-)
Nee zonder gekheid, op veel mp3 spelers zit vaak een optie “volumebegrenzing”.
Mijn advies: gebruik dit! Muziek komt sowieso beter tot zijn recht op volume 7 dan op volume 10.

Tijdens concerten zou ik standaard oordopjes gebruiken. Er zijn van die standaard goedkope gele oordopjes, maar die adviseer ik je niet.

Oordopjes op maat!

Iedereen kan tegenwoordig oordopjes op maat laten maken. Voor ongeveer e150,= heb je een op maat gemaakte set oordoppen die je gehoor beschermt tegen te hoge dbs. De werking is simpel. De oordoppen filteren vanaf een bepaald aantal dbs het geluid. Wat inhoud dat je alles goed hoort, maar niet harder dan toegestaan.

De oordoppen zijn vaak doorzichtig en dus onopvallend. Schrik je van nog steeds van de prijs??? Ik kan het me voorstellen, maar wat vind je belangrijker.. eenmalig e150,= of blijvende gehoorschade?

De keuze lijkt me duidelijk!

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.