7 tips om gitaarliedjes uit je hoofd te leren

Gitaarliedjes uit je hoofd leren… Hoe frustrerend is dat. Je kunt al enkele liedjes spelen, maar als je dan wat uit je hoofd probeert te spelen gaat het fout. Je maakt de ene na de andere kleine fout, omdat je simpelweg niet meer weet waar welke gitaarakkoorden worden gespeeld. Ik zal je nu 7 tips geven hoe ik dat doe.

1. Oefenen, oefenen, oefenen

Dit is waarschijnlijk de meest logische tip, maar jij weet zelf welke liedjes je goed kunt spelen en welke je momenteel nog wat minder goed kunt spelen. Maak een lijstje van de liedjes waar je moeite mee hebt. Tijdens de “warming up” speel je eerst wat fragmenten van liedjes die je lekker liggen. Dit zorgt voor een positief begin waardoor je de moeilijke stukken met een goede drive oppakt.

2. Blijf gefocust

Je hebt een goede warming up gehad, bent helemaal klaar voor het moeilijke liedje en gaat dan vervolgens de stukjes van het moeilijke liedje spelen die je wel kunt spelen. Kortom… je focust je niet op de moeilijke delen van dat liedje… Tsja… zo schiet het zeker niet op… toch 😉

Ohw ja, als je dan eindelijk met het moeilijke deel bezig bent… speel dan niet door, als je weer fout gaat, nee… stop direct, tel weer af en spelen! Dus gefocust oefenen rules!

3. Weet hoe een liedje in elkaar steekt

Elk liedje bestaat uit een aantal onderdelen. Denk hierbij aan een intro, couplet, refrein, brug, solo en een outro. Het is niet zo dat elk liedje alle onderdelen bevat of dat er een standaard volgorde is. De meest gebruikte is:
Intro – couplet – refrein – couplet – refrein – brug – solo – refrein – outro

Wat je direct zal opvallen is dat er in een totaal liedje vaak meerdere keren een couplet of een refrein zit. Als je dit gewoon aanneemt, dan hoef je maar 1x een intro, 1x een couplet en 1x een refrein uit je hoofd te leren. Dan nog even de opbouw van het liedje weten (intro-couplet-refrein-couplet etc.etc.) en je zorgt voor meer rust in je hoofd en dus sneller resultaat.

4. Tel het aantal gitaarakkoorden

Door het aantal gitaarakkoorden te tellen kan je ook rust creëren. Stel je gaat telkens fout met een bepaald liedje, maar wilt hem echt kunnen spelen. Zorg dan voor simpele ezelsbruggetjes. Als dat liedje maar 4 akkoorden bestaat dan klinkt het heel anders als je denkt van… mooi liedje van 4 minuten, veel samenzang en een mega solo.

5. Vertrouw op jezelf en ga niet denken

Muziek is een “gevoel” en gitaar spelen dus ook. Als jij te veel gaat denken bij een liedje, dan gaat het je echt niet lukken. Ik heb in het verleden cursisten gehad die tijdens het spelen meer bezig waren met 2 slagjes omhoog, daarna 3 keer naar beneden etc.etc. Dan ben je in mijn ogen meer met wiskunde bezig, dan met een liedje instuderen.

Vertrouw ook op je eigen kunnen en ga je niet focussen op tellen, delen en rekenen. Gitaar spelen is een gevoel!

6. Speel soortgelijke liedjes dicht achter elkaar

Als je 20 liedjes op een feestje, of bij een kampvuur wilt kunnen spelen dan zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of je liedjes met dezelfde gitaarakkoorden kunt groeperen. Dit kan zelfs op genre (Nederpop, rock, pop), maar zeker ook op skills: tokkelliedjes bij tokkelliedjes en slaggitaarliedjes bij slaggitaarliedjes.

Kortom: maak het jezelf makkelijk.

7. Gebruik een ordner / tablet met de liedjes erin

Ik weet het…. ik zei uit je hoofd leren spelen 🙂 er zijn altijd mensen die het toch liever makkelijk hebben, vandaar deze laatst “niet uit je hoofd leer tip”.

Persoonlijk vind ik gitaar spelen met aantekeningen vanuit een ordner visueel erg onaantrekkelijk! Je geheugen wordt hier wat lui van, maar je speelt de liedjes wel goed. Ik geef eerlijk toe dat ik sinds kort een tablet met een APP gebruik om mijn liedjes in te bewaren en op te roepen (setlistmaker). Mocht je gaan spelen in gezelschap dan is dit een optie. Ik gebruik de tablet als “ff snel kijken” en kijk op het scherm in het uiterste geval!

Heb jij misschien nog een tip? Of welke tip heb je het meest aan?

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.