Latest Blogposts

Barré akkoorden

Barré akkoorden zijn voor de beginner te moeilijk! Allereerst begin je met de open akkoorden en daarna mag je pas het woord barré akkoord uit je mond laten klinken.

Nadat je een goede leerzame basis hebt opgebouwd komt er na een week of 10 het volgende hoofdstuk genaamd “barré akkoorden”. Dit is een uitdagend hoofdstuk, maar tegelijkertijd ook een aanslag op je geduld en je opgebouwde positiviteit.

Waarom zijn barré akkoorden zo moeilijk?

Dit type gitaarakkoord zal jou geduld op de proef stellen. Je hebt het idee dat je weer bij de eerste lesdag bent beland. Het klinkt allemaal wat negatief, maar zo heb ik het helaas wel bij veel leerlingen ervaren.

  •  Je zult pijn bij het vormen van het akkoord gaan krijgen
  • Je zult het idee hebben dat het je nooit gaat lukken, want vaak is het zo dat het een tijd duurt voordat er uberhaubt geluid uit een zuivere barré komt
  • Het drukt je weer even op de feiten… je kan redelijk gitaar spelen, maar hebt nog wat hobbels te gaan

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt… is er dan nog wel hoop voor me??? Het verlossende antwoord is “JA” Het leren spelen van barré akkoorden kost tijd, soms wel veel tijd. Nog meer goed nieuws… je bent niet de enige, want iedereen heeft problemen in deze nieuwe fase. Je bent zeker geen uitzondering!

Kan je dan niet simpelweg deze fase overslaan??? NEE! Barré akkoorden brengen je echt weer een niveau hoger en geven jou meer mogelijkheden in jou gitaarspel.

barré akkoorden

Wat is een barré akkoord?

Een barré akkoord is een combinatie van je wijsvinger over een heel vakje heen (bijvoorbeeld alle snaren van het eerste vakje) gecombineerd met een open akkoord erbij. Deze akkoorden worden of uit het open E-akkoord of uit het open A-akkoord gevormd.

  • Barré akkoorden gevormd vanuit het E-akkoord
    Het principe hierbij is dat je het E-akkoord 1 positie hoger schuift en je wijsvinger over het totale 1e vakje indrukt. Nu heb je het F-akkoord. Het F-akkoord kan je weer in zijn totaliteit doorschuiven op de hals. De gouden regel bij dit type barré is dat de toon van de lage E-snaar waar de wijsvinger op staat bepaald om welk barré akkoord het gaat. Bijvoorbeeld als de wijsvinger over het 2e vakje van de lage E-snaar staat, dan is de toon op de lage E-snaar de Fis, dus je hebt Fis barré (mits je het in majeur en geen andere vorm speelt). Tot slot is het goed om te weten dat alle snaren moeten klinken en je dus alle 6 de snaren moet aanslaan.
  • Barré akkoorden gevormd vanuit het A-akkoord
    Het principe hierbij is dat je het A-akkoord 1 positie hoger schuift en je wijsvinger over het totale 1e vakje indrukt. Nu heb je het Bes-akkoord. Het Bes-akkoord kan je ook weer doorschuiven in zijn totaliteit over de hals. De gouden regel bij dit type barré  is dat de toon van de A-snaar waar de wijsvinger op staat bepaald om welk barré akkoord het gaat. Bijvoorbeeld als de wijsvinger over het 2e vakje van de A-snaar staat, dan is de toon op de A-snaar de B, dus je hebt het B barré (mits je het in majeur en geen andere vorm speelt) Tot slot is het goed om te weten dat dat de lage E-snaar niet moet klinken en je dus maar 5 snaren moet aanslaan.  Tip: of je kunt je wijsvinger over het totale vakje neerzetten, maar dan moet je goed uitkijken dat je niet de lage E-snaar aanslaat. Wat je ook kunt doen is de wijsvinger niet op de lage E-snaar te zetten en dat je met het topje van je wijsvinger de lage E-snaar zachtjes aanraakt, waardoor de klank van die snaar wordt gedempt.

Barré akkoorden leren is dus een lastige fase, maar zeker niet onmogelijk! Mocht je er erg veel last van hebben (wat ik me niet kan voorstellen na een tijdje oefenen), dan kan je altijd nog eens naar power akkoorden kijken!

Koen Snoek is de oprichter van gitaarlesvankoen.nl Hij speelt inmiddels al 22 jaar gitaar. Door de jaren heen heeft hij in vele bandjes gespeeld. Met zijn laatste band behaalde hij de grote podia's en het meeste publiek. Drummen is zijn 2e instrument. In zijn eigen homestudio brengt hij ideeen tot echte songs. De laatste jaren begeleid hij menig gitarist naar het volgende niveau.
Meer over

Wil je ook een GRATIS 7 daagse cursus?
Vul hieronder je voornaam en emailadres in om mijn 7 daagse online gitaarcursus gratis te kunnen volgen.
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

29 reacties op “Barré akkoorden


Comment author said

Door Leo Wubben op 21 maart 2013 om 09:34

Nee Koen,
De Barré akkoorden lukken voor geen meter. In het algemeen ervaar ik veel moeilijkheden bij het gitaar spelen. Het snel overpakken van de open akkoorden is voor mij een enorme uitdaging. Ik blijf oefenen maar heb nog veeeeele weken nodig.
Groet,
Leo

 

Comment author said

Door Koen op 23 maart 2013 om 08:17

Hoi Leo,
De barre fase is moeilijk en heeft zeker veel aandacht nodig.
Ga er vooral mee door en na een aantal weken zal je zeker vooruitgang gaan boeken :-)

Laat me weten wanneer dit moment voor jou is aangebroken.
Succes!
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Marc op 2 augustus 2013 om 14:23

Hoi Koen,
Bij de eerste lessen kon het niet snel genoeg gaan en zat ik uit te kijken naar de volgende les. Nu loop ik flink wat lessen achter. Het duurt gewoon wat langer voor ik de accoorden in mijn vingers heb. Mijn handen zijn meer getraind op teamwork en hebben moeite met de brede spreiding die regelmatig nodig is. Overpakken gaat ook nog niet snel. (Gloria) Wel bemerk ik vooruitgang. Ineens pak je die G en F wel meteen goed en hoor je de melodie zoals het bedoeld is. Dus blijf ik braaf minstens een kwartier per dag oefenen. Het is leuk om te doen en ik zie het als opbouw van een solide basis.

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 15 augustus 2013 om 08:07

Hoi Marc,
Ga lekker zo door, jij komt er wel!
gr,
Koen

 

Comment author said

Door petra op 8 oktober 2013 om 09:21

Hoi Koen

Barre akkoorden zijn een uitdaging en zorgt voor nogal wat kramp in de vingers.
Een fret afsluiten met een barre is het probleem niet, echter het vormen van een open akkoord daarbij zorgt voor problemen.
Een leuke oefening om een beetje kracht in die hand te krijgen vind ik het intro van het lied stairway to heaven van Led Zeppelin, vooral door het fingerpicking patroon kun je dan horen of de snaren goed zijn ingedrukt. Ik kom erachter dat er een waarschijnlijkheid is dat Jimmy Page een betere gitarist is dan mij, die kan in ieder geval de hele song eruit persen zonder kramp in de hand.
Voor het snel leren overnemen van akkoorden oefen ik Hey Joe van Jimmy hendrix, wat waarschijnlijk ook een betere gitarist was.
Om het tokkelen te oefenen doe ik elke dag wel het intro van Nothing else matter van Metallica.
Wat eerst hopeloos leek, gaat nu steeds beter, dit gecombineerd met jouw lessen zie ik voorzichtig vooruitgang, al blijft het moeizaam.

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 10 oktober 2013 om 15:40

Hoi Petra,
De barre akkoorden goed onder de knie krijgen vergt idd tijd van je, maar gelukkig zoals ik het nu lees is er vooruitgang en dat is top!

Ga vooral zo door, forceer niet en ik weet zeker dat jij “Stairway to Heaven” op een gegeven moment kunt uitspelen!
gr,
Koen

 

Comment author said

Door antje op 15 november 2013 om 12:44

Hoi Koen,
Als ik éénmaal de vingers geplaatst heb, lukt het soms dat alle snaren goed klinken.
Dit lukt tot nu toe maar één á twee keer, maar het is een begin.
Gr.
Antje

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 17 november 2013 om 07:20

Hoi Antje,
Dit is zeker een begin.
Vergeet niet dat iedereen hier last van heeft en doordat je meters maakt oftewel dit vaak oefent gaat het vanzelf beter.

Trust me!
gr,
Koen

 

Comment author said

Door Auke de Witte op 4 april 2014 om 15:10

Hallo Koen,

De barre akkoorden gaan wel goed, ik vindt alleen de akkoorden waar je de ringvinger over 3 snaren moet leggen erg lastig, blijkbaar toch niet een die soepele ringvinger.

Groeten
Auke de Witte

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 4 april 2014 om 15:52

Beste Auke,
Die zijn idd ook moeilijk. Je praat nu over de barré akkoorden vanuit het A-akkoord gevormd. Blijf dit oefenen en het zal beter gaan.
Overweeg NOOIT om die ringvinger te gaan vervangen voor 3 losse vingers.

Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Ben op 30 juni 2014 om 10:18

Beste Koen,

Hallo Koen,
Bedankt voor de goede adviezen, Momenteel studeer ik uit 4 lesmethoden op het zelfde nivaue maar verschillend van elkaar, om zo breed mogelijk inzichten te krijgen voor de electrische gitaar maar ook de akoestische gitaar, want dat vind ik een fantastisch instrument. Ook jouw lessen volg ik. Het is inderdaad heel moeilijk om de barre akkoorden acceptabel en accuraat te spelen. Het kost mij dan ook veel moeite, zoals de meesten. Ondanks de opleiding die ik heb gehad voor keyboards, orgel en klassiek en modern piano op het concervatorium heb ik net zoveel moeite als de anderen. Uiteraard als ik de noten zie, weet ik hoe het moet klinken, maar het blijft moeilijk. Ik heb geleerd om door te gaan!! Gr Ben

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 20 juli 2014 om 11:35

Hoi Ben,
Dank voor je bericht. 4 lesmethodes vind ik totaal niet goed.
Elke leraar doet het op zijn / haar manier.

Als ik van 4 leraren zou leren koken, dan zou ik gek worden….
Mijn advies: FOCUS, kies voor 1 leraar en ga daarvoor.
Leer zijn methode kennen en ontwikkel je vanuit daar verder.

In dit geval is “Less is More” zeker van toepassing!

Dit is een goed bedoelt advies en niet om je af te vallen.
Succes en houd me op de hoogte.
Gr,
Koen

PS. dat je moet doorgaan ben ik zeker met je eens :-)

 

Comment author said

Door Urselien op 30 september 2014 om 12:05

Hoi koen
Jij zeg meters maken ,wat versta je daar onder .een kwartier per dag op 1akkoord of langer .
Gr Urselien

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 30 september 2014 om 12:33

Hoi Urselien,
Een kwartiertje per dag elke dag dat zijn meters maken :-)
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Erwin op 13 november 2014 om 11:48

Barré akkoorden zijn moeilijk, ik heb ze ook nog niet onder de knie. Maar als je meters maakt, dan gaat het uiteindelijk lukken. Overpakken gaat bij mij ook nog lang niet snel genoeg, maar je merkt toch dat het steeds soepeler gaat. Overigens sta ik helemaal achter het standpunt dat je de Barré akkoorden gewoon moet leren, het hoort gewoon bij gitaarspelen en ik vindt dat Koen dat goed geïntegreerd heeft in de cursus, al is het wel een lastig deel waar je een aantal weken zoet mee kunt zijn…

 

Comment author said

Door Erwin op 13 november 2014 om 11:51

Ik ben het ook eens met de opmerking dat het gebruiken van diverse lesmethoden door elkaar niet werkt. Kies er gewoon één en ga daarmee verder. Ook ik heb weleens gekeken op een andere site om te kijken hoe een liedje gespeeld wordt (Prayer in C bijvoorbeeld, of Smoke on the water) maar het wordt toch anders uitgelegd. Ik verwacht dat je dit soort YouTube materiaal (of sites die TABS aanbieden) prima kunt gebruiken als je de basis onder de knie hebt, maar die basis moet er eerst in 😉

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 18 januari 2015 om 07:26

Eerst een juiste basis Erwin!
Dat is het beste idd :-)
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Remko van der Meer op 8 januari 2015 om 09:56

Hoi Koen,

het gaat lekker met de lessen. (Bijna) elke dag oefenen en ik merk dat het steeds beter gaat, zeker wanneer je de voorgaande lessen blijft herhalen. Ik vind de manier van lesgeven erg prettig qua tempo en uitleg. De barré-akkoorden gaan ook goed. Ik heb mijn gitaar laten afstellen (de “actie”? van de hals was veel te hoog en daardoor kon ik de snaren niet goed genoeg indrukken op de fretten) en nu lukt het wel de barré-akkoorden vaak in één keer goed te pakken; ook die lastige B. Alleen snel overpakken in de liedjes blijft een uitdaging. Gewoon blijven oefenen!

Groeten Remko

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 18 januari 2015 om 07:29

Hoi Remko,
Goed van je te horen en zeker hoe je vordering gaat :-)
Alles heeft zijn tijd nodig, zolang je maar merkt dat er voortgang blijft.
Over een tijdje zal alles wat nu nog niet goed gaat ook goed gaan.
Lekker doorgaan zo.
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door erwin op 12 januari 2015 om 20:31

tsja dit is echt moeilijk het klinkt nooit maar ik blijf doorpakken iedereen moet hier doorheen dus ik blijf het maar oefenen en oefenen en …………………….

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 18 januari 2015 om 07:29

Helemaal mee eens Erwin, maar het gaat ook jou lukken.

 

Comment author said

Door Niels Roelen op 2 maart 2015 om 18:38

Hey Koen,

Zoals ik eerder al mailde valt het niet mee om die barré akkoorden snel te pakken. Heb je een tip of nog mooier een filmpje, een extra les waarin je hier laat zien hoe je makkelijk vanuit diverse akkoorden overpakt naar een F of een B?
Zelf merk ik dat het lastiger is om eerst de barré te zetten en dan de rest van het akkoord.

Groet,
Niels

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 3 maart 2015 om 20:27

Hoi Niels,
Dank voor je reactie.
Ik zet je suggestie even op de planning, en vind hem waardevol!

Qua plaatsing.. toch eerst de wijsvinger en dan de rest.
Het is een kwestie van meters maken.
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Jasmijn op 1 april 2015 om 11:37

Hoi Koen,

Zoals bijna iedereen hier vind ik de barre akkoorden ook lastig. Ze gaan goed als ik ze gewoon rustig pak, maar als ik ze in een liedje spelen wil klinkt het niet. De B vind ik het lastigst. Maar we blijven doorgaan :)

Groetjes Jasmijn

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 8 april 2015 om 05:37

Hoi Jasmijn,
Ze zijn inderdaad lastig, maar als je ze eenmaal beheerst dan voel je je top!
Niet opgeven, ook jou gaat het lukken!
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Rink op 22 april 2015 om 18:58

Hoi Koen,

Barré akkoorden vind ik gaaf klinken, maar wat een toestand om dat goed in de vingers te krijgen zeg! Ben ik al blij dat ik met mijn wijsvinger de eerste fret in kan drukken met een mooie toon, moet ik ook nog met mijn andere vingers het F akkoord maken en dat allemaal tegelijkertijd, zucht… Maar, we zullen doorgaan en heeeel soms klinkt er iets wat in de buurt komt.. Maar ik moet nog wel een paar weekjes oefenen voordat ik Jimmy Page kan nadoen ;-).

 

Comment author said

Door Koen Snoek op 3 mei 2015 om 10:51

Hoi Rink,
Small steps, big difference.
Trust me!
Gr,
Koen

 

Comment author said

Door Sven op 8 mei 2015 om 16:38

Hé Koen!
Even een kort vraagje, is het ‘normaal’ dat als je barré akkoorden gaat oefenen, je last krijgt van je duim? Ook is een spiertje die van mijn pols naar mijn bovenarm trekt gevoelig als ik een poosje oefen. Is dit normaal? en gaat dit weg na een poos oefenen?

Groeten!

 

Comment author said

Door Tim op 22 mei 2015 om 16:16

Hallo Sven,

Dit kan kloppen . het kan helpen om je duim ietwat naar beneden te schuiven waardoor de akkoorden makkelijker gepakt kunnen worden. Dit vergt wel een een tijdje training maar dit is met veel dingen het geval.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij altijd mailen

tim.trommel@live.nl

 

Plaats een reactie

*